dimarts, 27 de maig del 2008

El lleure a Molins de Rei

Des de fa molt de temps, existeix a Molins una oferta de lleure àmplia, que s'ha ofertat tant en esplais (L'Agrupa, MIB) com en agrupaments escoltes (Agrupament Jaume Vicens i Vives). Aquesta s'ha basat des de sempre en una motivació voluntària, sense ànim de lucre, en el context de educar la canalla i el jovent, en uns valors que difícilment poden trobar a casa, o a l'escola.

Dic sense ànim de lucre, i no desinteressadament, ja que en el meu cas, i suposo que parlo en nom de molts dels meus companys, si que rebem quelcom a canvi, quelcom que és indispensable per a realitzar la nostra feina: veiem com aprenen els nens i veiem com nosaltres aprenem amb ells. Fer de monitor no és fer de cangur; no és "guardar" els nens dues hores amb l'intenció manifesta de que els pares puguin fer la migdiada tranquils el dissabte a la tarda. Aquí s'educa nens, si, però a més a més ens eduquem a nosaltres mateixos. Molta gent desconeix que per a que un esplai funcioni bé cal dur a terme unes tasques bastant variades i alhora indispensables. Ens cal formació per ser monitors competents (títol de monitor en el lleure), ens cal dur una economia sanejada i un sistema administratiu més o menys compromès, ens comporta la responsabilitat dels nens amb totes les seves consequències i en definitiva, ens comporta, la oportunitat de madurar i afrontar problemes que sense dubte ens aporten una experiència que ens serà tremendament útil en un futur. És una simbiosi fantàstica.

Val a dir, que aquest voluntariat, moltes vegades ha suposat l'assistencia dels que som monitors, en el que jo considero el punt culminant de l'any a campaments o colònies amb els nens durant el període estiuenc. Aquí és on es demostren els aprenentatges duts a terme pel grup durant l'any. Si l'any ha estat fructífer, aquestes estades són un èxit.

El problema apareix quan la majoria de nosaltres, estudiants, no podem trobar una feina durant l'estiu compatible amb aquesta setmana fantàstica. És lògic! no dic que no: si vols treballar dos mesos, no demanis vacances!. Quina solució hi ha?

Des de fa molts anys, ha existit el pacte no escrit entre l'ajuntament i les entitats de lleure amb els casals d'estiu. Durant el temps que dura el casal d'estiu, els monitors poden treballar per setmanes i això permet combinar el calendari als monitors. D'altra banda els monitors del casal, en gran part provinents dels centres de lleure locals, aporten l'experiència adquirida dissabte a dissabte, i tothom hi surt guanyant.

Avui dia, ha aparegut en l'àmbit del món del "lleure" molinenc, l'empresa privada. Com a empressa, tenen una visió econòmica del tema, i adquireixen un compromís bastant feble amb el tema educatiu. La meva visió personal, és que actuen com a "aparcament" de nens, que no serien diferents de caixes de tomàquets.

Aquestes empresses, d'altra banda amb tot el dret a existir i legals (a banda d'algunes contractaccions a monitors sense edat ni titulació), han anat menjant terreny a les entitats, fins al punt que ja van encarregar-se del parc de Nadal, el qual havia funcionat perfectament anys anteriors, i del qual els monitors en van sortir escaldats, per no entendre la manera en que allà es "treballa" amb els nens. És lògic que una empressa, busca rentabilitat, i si la gent que la porta viu d'ella, pot dedicar-hi tota una jornada laboral, i pot empendre més mesures de difusió.

L'ajuntament ha cedit moltes vegades, i no ha tingut en compte els centres de lleure. Ara, el casal d'enguany, organitzat per l'ajuntament, té competència directe per el casal organitzat per aquest tipus de empressa. Hi ha hagut una baixada de nens bastant important, i per tant molts dels monitors que haurien de treballar en el casal no ho podràn fer.

El problema és que aquestes empresses, vénen la moto de que treballen en l'ambit del lleure, mentre que el que fan és treballar-se l'àmbit del lleure. I mentrestant, nosaltres, els voluntàris veiem com poc a poc aquest món cau en un pou materialista, molts cops amb l'ampar de l'ajuntament, i veiem que es canvia l'educació del lleure, per l'educació del lucre.

"Al Loro, no os dejeis embaucar! Hay muchos que dicen que són de lleure, y no lo son. Y si lo dicen és porque si no lo dijesen nadie les haría caso! Que no estamos tan mal hombre!" Joanet Lasopa.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Totalment d'acord!!! no es podria passar als pares o fer-ho arribar a + gent?

vagi b!

Anònim ha dit...

Aquest document conte imformació erronea. Demanem humilment (sobretot)que es retirin aquestes "imprecisions", per no dir mentides o mitges veritats de les quals no es podria obtenir una idea clara del que realment és inportant, la bona salud del teixit social que formen les entitats del lleure a molins de rei. La comunicació i cooperació entre entitats haurà d'esser l'eix que ens doni un futur sostenible i autogestionat tant als joves monitors/es infants i adolescents de la vila de molins de rei.Poguent assolir objectius comuns donada la gran celeritat del canvi que la nostra societat esta patint.
Hem de ser donç, els propis joves de la vila qui EMPRENGUIN els projectes que assegurin la sostenibilitat i autogestió de tots membres de les associacions, entitats en l'ambit del lleure com ja hem dit infants, adolescents i joves (monitors/es).I així enfortir la nostra petita però densa societat molinenca.
AMB TOTS I X TOTS !

CAP NEN QUE HO VULGUI SENSE ESPLAI!

SALUT COMPANYS PREOCUPATS DE LES ENTITATS.
"Amb més o menys encert..."
Albert Tolosa i Jaume Girbal

Anònim ha dit...

Alguns no voleu reconeixer que l'empresa privada o les camuflades per entitats us menjareu les que fa anys que hi són i sempre han treballat bé i amb tot el seu voluntariat!!

és cert la societat canvia,... per desgràcia...